Sunday, May 15, 2011

Violet and My Violet

4.07 p.m
baru lepas on call wif my beloved BF
hmm.. I miss him so much.
he asked me out. since kiteorg dah janji nak jumpe Selasa nnt.
so Cik Yam decline. kasi dier rest la. seminggu keje kan.
k. we gonna talk about Violet today.
Dunno y I'm sooo in luv with Violet.
nnt kawen nak pakai Biru Violet. ahaks..berangan.
x salah berangan kan. ahaha.

Actually, dulu, cik Yam bace satu komik ni.
Tajuk dier Violet.
Best sgt cite dier.
Suddenly, one day, mase kat UPM. dalam tahun ke 3 kot.

"Tok! Tok! Tok!"
dikala Cik Yam sedang lena di ulit mimpi.
"Tok! Tok! Tok!"
hmmm...dengan langkah malas Cik Yam membuka pintu bilik..kelihatan wajah Sue terpempan di depan pintu.
pastu Cik Yam terus sambung baring kat katil.

"ape nye Sue?"
"Yam, bangun la kejap, ade kucing kat luar tu, berdarah.."
"ala...biar la dier..nnt kering la darah dier.."
"Yam, bangun la..sian dier..ko tgk kejap je....dier asik garu bahagian luke dier jer..

ngan langkah malas Cik Yam kuar bilik..terpisat2 meraba mata
kelihatan seekor anak kucing yg sgt comel tergaru2 telinga..
Darah penuh sekitar kepala.
wah...sadis nye...

"jom basuh kepala dier.."
"pedih la Yam..sian dier aku tgk.."
"dah tu nak letak ubat camne..kene cuci darah dier tu..kotor..ade kuman.. ko ade gamat?"
"xde, jap aku p tanye bebudak.."

Yam dan Sue membersihkan luke di kepala. Ubat gamat pon di sapu.
Malang nye, budak kecik sekor ni degil. asik di garu kepala nye tu.
Kepala dier terus berdarah.

"Yam, dier ni degil la.klu terus garu, darah dier x kan surut."
"biarkan je dier tu.nnt baik la." jawab Yam acuh x acuh

Esok nye. Belum sempat Yam melabuhkan punggung ke katil empuknye. Terdengar jeritan Sue dari seberang floor.

"Yam, yam! ko ade kelas lagi x lepas ni?!"
"xde! kenape?!" jerit Yam dari dalam bilik. Mantan Ketua Blok. Suke ati Yam la nak buat bising camne kan. ahaha
berlari2 anak Sue mendapatkan Yam.
"Jom Yam p Veterinar. Aku sian kat kucing tu la. Berdarah agi kepala dier."
"kite nak nek ape? Bas?..leh ke nak bawak kucing tu?"
"ahaha..yg tu ko jgn risau, aku ade beg, kite masukkan dalam beg aku tu. mesti lepasnye."

sesampai di Veterinar.

"Cik kene register dulu. Isi borg ni"
wah...klinik binatang pon kene isi borang ke?
name? sex? ehh...ape da..
"Name? nak kasi ape wei?"
"Ha...kite kasi name Violet nak? hu3..since dier pompuan kan."
"ok gak."
semasa menunggu giliran, kami nampak hanjing di bawak masuk..cepat2 kiteorg sorok kan Violet.
Gile ape?? mau dier terkam kucing kiteorg nnt. kate Klinik Veterinar, sume binatang di bawa masuk kan.

bile sampai giliran Violet, kiteorg dua org masuk.
1st time masuk. so agak batak la.
check punye check. skali kucing tu Jantan daaa..
ahaha..salah kasi name la plak. tp muke dier mmg jambu gile.x nmpk jantan..lembik plak tu.

Luka Violet di bersihkan dengan membotakkan kawasan luke..pastu di sapu ubat kuning.
kami dibekalkan ubat krim tuk tiap2 ari sapu.

Since dat day, Cik Yam akan menyapu luke violet. Klu x Cik Yam, Sue yang akan sapu luke dier..sampai baik.
Kiteorg beli ikan goreng ngan nasik tuk dier. Makin lame, makin syg kiteorg kat dier. sbb dier manje gile.
Yang pelik tu, camne ntah, kiteorg latihkan ngan petik jari. nnt laju je dier dapatkan kiteorg.
xpon. klu tgh tdo ke, tgh main ngan kucing lain ke, tgh nyorok ke.
Petik je jari
dier da tahu da, tuan dier dah balik. Terus Yam peluk bawak dier nek ke Top Floor.
Makan time kate nye..ahaha..
nnt dah kenyang, dier akan tido kat atas katil Yam.
manje taw dier tido. cam tdo org. kkdg, yam kasi lengan, dier letak kepala dier kat atas lengan Yam.
sooo sweet...hehehe..
Yang baik nye pasal dier. dier xkan BERAK kat dalam bilik. dier akan mengiau pandang pintu bilik
Haaa...taw la aku, ape dier nak. keh keh keh
cume masalah nye, dier ni x reti turun ke bawah. So Cik Yam akan dukung n bawak dier sampai ground floor..
dier akan keluar Blok, n cari tempat dier nak Ook ook. ahaha
ade skali tu, Yam tgh study ni..dier plak dah mule rase nak membuang
tp die x taw nak cakap camne. dier pandang pintu, Yam x perasan.
Ape agi meroyan kat dalam bilik. dari pintu, dier lari kearah meja Yam. berterabur barang atas meja..pastu dier terjun ke pintu..lari naik atas meja..berulang kali.
Haru time tu..pk2 punye pk. owh, mamat ni x BERAK agi. ahaha.

Bile belah petang, Cik Yam akan bawak jenjalan kat kolam kolej. men kejar2. seronok.
ye la, dier lari sana sini, kite sergah dier. seronok la dier.
tup2 hilang. aik. mana dier lari

"tu!..tu!...dier kat atas pokok!"

Segera kami menoleh ke arah suara itu.
X sangka, tgh kiteorg bermain, ade yg memerhati dari dalam blok.
hehehe..
perlahan2 kiteorg p kat pokok tu.
a'ah. mmg dier ade kat situ.
bile taw kelibat dier dah di ketahui.terus dier terjun dari pokok.
Violet mmg pantang kene usik ataw kene geletek. nnt dier akan main sungguh2.
Violet manje ngan sume org. dan x sangka jugak, dier dikenali satu Kolej.
name pon dorg taw. even org luar yg slalu ke Kolej kami pon kenal dier.

Satu hari tu, Cik Yam perasan, mulut Violet sgt busuk.
Cik Yam mmg x tahan nak cium. Badan dier pon busuk yg same. Sebab kucing kan bersihkan diri ngan menjilat badan. So, badan dier pon busuk gak.
x rela nak tdo same dah.
Akhirnye Cik Yam decide bawak p Veterinar skali agi.
Doktor nasihat kan bagi makan Frieskies instead of bagi ikan goreng n nasik.
So Cik Yam beli, dier x nak makan.
siap merajuk x makan.
Cik Yam buat x tahu. ape pon, dier kene makan frieskies jugak klu nak sihat.

"Yam, kesian dah aku tgk Violet tu..bagi ar dier nasik.."
"xde..xde..dier kene makan frieskies jugak..klu x, mulut dier busuk..sampai bile pon x sihat."
"ko ni tegas sgt la Yam..kucing je pon.."

Senyap2 rupe nye si Sue beli nasik tuk dier. Muahaha..
Cik Yam paham.x sampai ati. Cik Yam pon x sampai ati..tp dier kene berlatih.
so Cik Yam buat x nampak jer. x kan nak gaduh ngan member plak kan.

Lame2 Violet dah biase ngan Frieskies. Hasilnye, mulut dier dah x busuk dah.
Bulu dier pon dah semakin cantik~~ hu
bersinar2 k.

So Luvly.
Tapi satu je masalah si Violet ni.
Lembik. Cam pompuan.
Asik kene buli je.
Jeles la tu. Sebab Violet jadi kucing kesygn semua.
Bile kene buli, dier terkincit2..abis satu badan kene taik.
jawapan nye, Cik Yam la kene mandi kan dier.
Mandi takut. Takut Air. Lame2 dah biase.
Dier sentiasa Cantik n Lawo.
Eh salah. Hensem. ahaha.

Haishh...haishh..
Rindu betul ngan mamat sekor ni.

Memandangkan Cik Yam nak sambung Praktikal, kene meninggalkan kolej, tp x leh bawak balik Violet ke uma, sbb kat uma Cik Yam ade kucing yg sgt garang. Name dier Ninit. Garang gile. Sure kene bantai nnt.
So Cik Yam decide, Violet di serahkan kepada Sue.

Tuuuuuuuuuuuu...la masalah nye.
Violet ni pantang klu jumpe tempat baru. Die GELABAH.
suke ati lari x tentu pasal. even kite tuan dier pon, dier x kenal. penat la men kejar2 ngan dier.
Jawapan nye, bile smpi kat Uma Sue. dier di benarkan berlegar dalam uma, bagi menyesuaikan keadaan. lame2 di lepaskan ke luar.
Bile lepaskan je, terus hilang.
HUWAAAAAAAAAaaa..sedey betul bile perkhabaran dari Sue yg Violet dah hilang.
Sampai arini x jumpe2.

**********************************

Walaupun Violet x tahu ape cerita dier, Cik Yam x kan penah lupe kenangan bersama beliau.
Dengan itu, Cik Yam telah mename kan kete MyVi cik Yam dgn name
MyViolet

Sayang dowh. Syg gile.
Tahun ke 2 bekeje, baru mampu beli MyViolet.
motip beli?? entah. ahaha
since beli kete, Cik Yam x mewah agi dah.
amik 7 tahun pembayaran.
Skang dah 2 tahun dah. lagi 5 tahun. so umo 31 tahun dah abis utang. lepas tu leh fokus belanja anak2 plak.
perghhhhh...berangan! keh keh keh.
tp betul ape,
time tu mesti Cik Yam Kayerrr gile..muahaha

masa Yam dapat kete tu, Yam dah 2 tahun x penah drive. bygkan. pastu dapat kete kat Damansara plak tu.
Cik Yam berlatih bawak kete dari Damansara ke Port Klang.
Kol 10 malam balik. kol 5 pagi balik damansara.
Takut punye pasal. tp gitu la Gamaknye.
Lame2 ok dah.

1st accident
mase Yam undurkan kete.
tetibe je ade kete lain kat blakang.
abis kete luke.
pompuan cine, pastu salahkan yam sbb x tgk blakang.
How come x tgk blakang plak, ko yg tetibe ade.
wat eber..

2nd accident
nak kate accident, x accident la.
bebudak toreh kete yam
huaaaaaaa!!!
meroyan mak yam sekejap.
Mak Yam k. bukan Yam
ati ku luka parah. bagai ditoreh2 di hiris sembilu
burn RM130 p polish.

3rd accident
mase nak kuar simpang
ade satu basikal ni leh langgar Yam n melepek kat pintu kete Yam.
dier jatuh, kelam kabut lari ngan beskal2 dier skali
org vietnam.
Cik Yam hanye mampu tgk je
mmdgkan kat tengah jalan raya

4th accident
kat pasar pandamaran.
Yam park,
balik2 je tgk kete dah calar balar.
kene langgar ngan org
huaaaaaa..
sedeyh
itu je la cite nye.



1 comment:

miszatie said...

k k kucing tu sangat comel n beautiful ok..geram rse nak picit...

meh santai2 di blog i bace entri pasal puan norma..sian die..sob2